• English

fotka za sajtDrage kolege,

Još stara poslovica kaže: „Vreme leti ne čekajući nikoga“.

Ono što smo želeli da postignemo formiranjem Udruženja za artroskopsku hirurgiju i sportsku  traumatologiju Srbije (ASTAS), jeste da okupimo i povežemo ljude koji dele zajednička interesovanja u ovoj oblasti medicine. Poznato je da širom sveta postoje udruženja visoko profesionalno usmerenih ka artroskopskoj hirurgiji i sportskoj traumatologiji. Postoje čak i specijalizovani časopisi iz ove oblasti.

Primarni cilj naše organizacije je obrazovanje. Mi želimo da se približimo sadašnjem svetu znanja i trendova u široj stručnoj javnosti u zemlji. Želimo da popularišemo ovu operativnu tehniku, da edukujemo mlade lekare koji su zainteresovani za artroskopiju. Takođe želja nam je da se uvede standard u našem radu. Uz sve ovo pokušaćemo da dovedemo vrhunske svetske i evropske hirurge, sportske lekare na naše konferencije i kurseve i da učimo od njih. S druge strane želja nam je da i naše članove šaljemo da uče u obrazovnim centrima u Evropi i svetu. Cilj nam je da se povežemo, sarađujemo i razmenjujemo informacije sa sličnim organizacijama.

Ono što je krajnji cilj jeste povezivanje sportista i sportskih ekipa sa hirurzima, sportskim lekarima, fizijatrima i terapeutima.

Prvi korak je i formiranje našeg Udruženja ASTAS. Test smo imali kao organizatori 4. Balkanskog artroskopskog kongresa, koji je održan u Novom Sadu od 26. do 28. septembra 2013. godine. Manifestacije je bila pod pokroviteljstvom ESSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery & Arthroscopy)

Nakon ovog kongresa KC“ Novi Sad“, Klinika za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju je postala Edukacioni  centar ESSKA.

Naše udruženje je zvanično  postalo i član IOF-a (International Osteoporosis Foundation).

Ideja je mnogo. Krenimo zajedno, jer vreme nas neće čekati.

Dr Vaso Kecojević
Ortopedski hirurg
Predsednik ASTAS-a

Potvrda ESSKA edukativnog centra

Aktuelno