Dan borbe protiv osteoporoze

Od 21. do 22. oktobra 2016. u ime udruženja ASTAS i IOF-a (International Osteporosis Foundation) obeležen je Dan borbe protiv osteoporoze, u Vrdniku, pri čemu je održan i dvodnevni seminar u etno naselju “Vrdnička kula”.

Edukacija je bila korisna pre svega endokrinolozima, reumatolozima, fizijatrima, ortopedima i lekarima opšte medicine koji u svojoj svakodnevnoj praksi leče pacijente obolele od osteoporoze.

Više o seminaru

Osteoporoza je “nema” bolest, čiji je na žalost obično prvi simptom prelom na malu traumu. Zbog toga je izuzetno bitno obezbediti dobru adherencu i komplijansu pacijenata na prepisanu terapiju i istovremeno postaviti sistem koji bi omogućio da svaki pacijent sa zadobijenom osteoporotskom frakturom ne bude previđen i tako ostane bez adekvatne terapije kojom bi se smanjila verovatnoća za nastanak sledećeg preloma.

Sa željom da se pokriju upravo ova dva velika problema u terapijskom pristupu osteoporoze osmišljen je program seminara.

Program seminara

21. oktobar 2016.

16:00-18:30 “Metode za procenu adherence” 1. deo – prof. dr Dušan Đurić (edukacija koja je akreditovana od strane Zdravstvenog saveta Srbije sa 10 bodova za slušaoce)

22. oktobar 2016.

09:30-10:15 “Capture the Fracture: Closing the gap in the treatment of osteoporosis” – Profesor Jean-Yves Reginster, potpredsednik IOF-a i predsednik The Committee of National Societies IOF-a
10:30-11:15 “Experience from an FLS Oxford: lessons learnt” – Kassim Javaid, Lecturer in Metabolic Bone Disease, Honorary Consultant Rheumatologist Department of Orthopaedic Surgery, University of Oxford and Co-chair, Capture the Fracture Programme
11:30-13:00 “Metode za procenu adherence” 2. deo – prof. dr Dušan Đurić

“ASTAS se trudi da dovede vrhunske svetske i evropske hirurge, sportske lekare na naše konferencije i kurseve kako bi učili od njih. S druge strane želja nam je da i naše članove šaljemo da uče u obrazovnim centrima u Evropi i svetu. Cilj nam je da se povežemo, sarađujemo i razmenjujemo informacije sa sličnim organizacijama. Prvi test smo imali kao organizatori 4. Balkanskog artroskopskog kongresa 2013. godine u Novome Sadu, pod pokroviteljstvom ESSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery & Arthroscopy).

Naše udruženje je zvanično postalo i član IOF-a (International Osteoporosis Foundation).”

Dr Vaso Kecojević

Ortopedski hirurg
Predsednik ASTAS-a
Potvrda ESSKA edukativnog centra

Asocijacija za sportsku traumatologiju i artroskopsku hirurgiju Srbije

"Vreme leti ne čekajući nikoga."

info@astas.rs

Heroja Pinkija 6, Novi Sad